Färgval – Lätt eller svårt?

Du visar för närvarande Färgval – Lätt eller svårt?
Early spring blossom square.

Jag ser så många fina virkade saker i enfärgat och i dämpade mjuka varma toner i mitt flöde på Instagram och varje gång tänker jag att så ska jag göra nästa gång. Jag ska försöka hålla mig till några få färger och inte sväva ut och använda hela färgkartan. Lite diskreta färger också. Det brukar gå bra i början men sen händer det något i mitt huvud. Helt plötsligt tänker jag att det vore ju kul att prova några andra färger också, så att jag inte missar några fantastiska färgkombinationer, och så är det igång med utsvävandet. 

Bild 1 - Min första ruta i Soft Fun garnet.
Bild 2 - Andra rutan jag virkade.

På min senaste ruta som jag virkar i Soft Fun från Scheepjes så försökte jag hålla mig till lagom många färgbyten…eller?? På bild 1 ovanför ser ni mitt första försök att hålla mig till några få färger. Det blev bra tycker jag, men jag har ändå använt fyra olika rosa nyanser på garnet (tyckte bättre om resultatet så). Jag tror att det kanske blivit bra med två olika nyanser av rosa också. Likadant på bild 2 ovanför, där ni ser att jag använt fyra olika rosa nyanser. Här provade jag att lägga till turkost garn istället för det spräckliga vitgråa garnet som jag använde på första rutan. Genast ser jag att jag har börjat spräcka mitt tänk på att vara lite diskret i färgerna.

Bild 3 - Tredje rutan.
Bild 4 - Fjärde rutan.

På tredje rutan, (se bild 3) kändes det som att jag nog måste testa lite gult och orange också på blomman eftersom jag ändå börjat trixa med det turkosa garnet på rutan. Resultatet vart bättre än jag trodde så det blev flera gula blommor. När jag påbörjade den fjärde rutan, (se bild 4) tänkte jag återigen att jag ska bara använda några få färger. Jag lyckades iallafall få blomman väldigt jämn och fin i rosa toner. I genomsnitt verkar jag använda ca 9 – 10 färger per ruta, men flera av dem i samma färg fast i olika nyanser. Särskilt på blomman. Jag ska försöka hålla mig till vitt på de sista varven på rutorna i alla fall… kanske. 

Bild 5 - I designstadiet.
Bild 6 - Fika.
Bild 7 - Blomrutan virkad i Soft Fun garnet.

Innan jag började virka rutan i Soft Fun garnet provade jag virka rutan i Mayflower Cotton 8/4 Junior garn och testade olika färgkombinationer. Resultatet ser ni på bild 5 ovanför. Då virkade jag sista varvet på blomman med grön färg. Jag tyckte sen att större blomma och mindre blad blev bättre, men det är ju en smaksak. Jag tyckte att rutan blev så härligt stor och fluffig i Soft fun garnet så därför föll valet på det garnet när jag skulle göra flera rutor. Slutresultatet kommer att bli en filt med 24 blommiga rutor eller flera, med vitt garn på de sista varven på rutan…eller den där turkosa färgen är ju också fin…

OBS! Mönstret finns nu på bloggen (Early spring blossom-rutan), för att komma till det klicka här.

// Micmarmik